Loading
apr 17, 2015

Wonen in een werkomgeving

Bekijk hier alle foto’s

KRACHTLIJNEN

1. Wonen en werken op dezelfde plek werd mogelijk mits de nodige aandacht voor de specifieke problemen van lawaai en stof. 2. Perfect uitgevoerde schrijnwerkerij in de volledige woning, het visitekaartje en de core business van de eigenaar. 3. Eenvormige materiaalkeuze, kleurselectie en verlichtingsconcept zorgen voor harmonie.

ARCHITECT
Ontwerp: interieurarchitect Steven Van Compernol
Uitvoering: Het Atelier – Miguel Vantomme

‘Het Atelier’, de naam van het schrijnwerkatelier van Miguel Vantomme, legt zich toe op totaalinrichting en realisatie van interieur en meubilair. Een gedeelte van het gebouw vormt de woning van Miguel, Bénédicte en hun twee kinderen.

Een oplossing zoeken voor het probleem van lawaai en stof en het creëren van meer licht heeft in grote mate de invulling en het ontwerp van deze woning bepaald. Met deze problematiek in het achterhoofd ging interieurarchitect Steven Van Compernol aan de slag.

Openheid

“Het pand heeft slechts twee buitengevels waarlangs we daglicht kunnen binnenhalen, namelijk de voorgevel en de lange zijgevel over de volledige diepte van het gebouw. De voorgevel hebben we strak en vrij gesloten gehouden terwijl we de zijgevel zoveel mogelijk met glas hebben ingevuld om een maximum aan natuurlijk licht binnen te trekken.”

De oppervlakte van het woongedeelte is niet heel groot. Om die ruimte zo licht en open mogelijk te maken, kozen architect en opdrachtgever voor één ruimte met open leefkeuken en zithoek. Met zo weinig mogelijk indelingen een open gevoel creëren, dat was de boodschap.

Opvallend stil

De wand tegenover de open buitenzijgevel kreeg een heel andere taak toebedeeld. Deze wand vormt immers de gemene muur met het atelier en moet ervoor zorgen dat er zo weinig mogelijk geluidsoverdracht is. De muur is dan ook over de volledige lengte zeer grondig geïsoleerd, zowel thermisch als akoestisch.

Aan de kant van de woonruimte werd bovendien een akoestische voorzetwand in Pan-terre panelen geplaatst. Deze slimme zoneafbakening, met een functionele kastenwand aan de ene zijde en veel lichtinval langs de glazen zijgevel, werpt inderdaad zijn vruchten af. Het is opvallend stil in de leefruimte terwijl de machines op volle toeren draaien.

De kastenwand is een knap staaltje van perfectie en illustreert de vakbekwaamheid van Miguel die de volledige uitvoering voor zijn rekening nam.

Sfeerlicht

De bovenverdieping werd op dezelfde manier ingedeeld als de benedenverdieping, met aan de ene zijde een kastenwand en aan de kant van de zijgevel (de raamzijde) een sequentie van kamers. Hier bevinden zich achtereenvolgens het toilet, de twee kinderkamers, de badkamer en helemaal aan het einde de ouderlijke slaapkamer.

De verschillende kamers worden met elkaar verbonden door een lange gang die sfeervol verlicht wordt door een lijnverlichting onder de meterslange wandkast. Dit sfeerlicht is voldoende om zich ‘s nachts te kunnen oriënteren. Verder werd op de bovenverdieping voor dezelfde materialen, kleuren en verlichtingsconcept als beneden gekozen.

 

foto's: © Liesbet Goetschalckx
Bron: Knack